Rasismul ucide! Romii vor să trăiască!

În ultimii ani, romii au fost frecvent victime ale abuzurilor poliției. La baza brutalității poliției împotriva romilor se află antițiganismul, care este o formă specifică de rasism împotriva romilor, care provine dintr-o percepție distorsionată a majorității asupra comunităților de romi din întreaga Europă. Un rezultat al rasismului sistemic față de romi a dus la moartea unui tânăr rom, din orașul Teplice din Republica Cehă, de către poliție. Poliția cehă a încercat să prezinte întregul caz ca fiind un caz de utilizare legitimă a forței, în timp ce tânărul de etnie romă se afla sub influența unor substanțe care dau dependență și a încălcat legea. Potrivit declarației poliției, motivul morții deținutului a fost consumul de substanțe care dau dependență.

Indiferent de modul în care s-au desfășurat evenimentele, noi, în calitate de membri ai comunităților de romi din întreaga Europă, precum și aliații noștri, considerăm că acest tip de comportament din partea unei instituții de aplicare a legii este profund condamnabil și contravine principiilor și valorilor europene de respectare a drepturilor omului și ale minorităților.

O mulțime de europeni se ascund în spatele unei superiorități morale percepute față de SUA, arătând cu degetul și deviind rasismul inerent care există și în Europa. În calitate de mișcare transnațională a romilor, facem apel la solidaritate comună cu noi pentru a proteja democrația, viața și libertatea romilor. Știm că nu este suficient să postăm hashtag-uri fără să analizăm mai profund rasismul sistemic. Libertatea noastră a fost amenințată în mod constant. Ne-au făcut sclavi, ne expulzează din casele noastre, ne torturează și ne pedepsesc atunci când ne vorbim limba, ne iau copiii, ne sterilizează sau ne extermină astfel încât să nu avem niciun viitor. Al Doilea Război Mondial a fost un apogeu al suferinței noastre. Ostilitatea și violența de care au avut parte strămoșii noștri romi continuă, din păcate, până în prezent și, dacă vrem să se oprească, trebuie să acționăm acum.

Europa este construită pe opresiunea comunităților marginalizate și este timpul ca statele nu numai să recunoască rasismul existent în istoria, societatea, cultura și instituțiile noastre, ci și să abordeze în sfârșit acest lucru într-un mod corespunzător, prin reparații și alte mijloace care ar putea reprezenta reconciliere istorică. Chiar și în prezent, rasismul și brutalitatea poliției împotriva romilor din Europa sunt larg răspândite, deoarece măsurile pentru prevenirea COVID19 sunt aplicate cu cea mai mare violență în aceste comunități sărace, marginalizate și dezinformate.

În ultimii doi ani, am fost martorii unor cazuri de brutalitate polițienească în toată Europa:

  • Trei romi din Bitola, Macedonia de Nord, în septembrie 2020, au fost bătuți de polițiști.
  • Grupurile de apărare a romilor au cerut președintelui României să îl demită pe ministrul de interne, în urma publicării unor imagini video în care poliția agresează un grup de bărbați romi în sudul țării.
  • Înalta Curte din Belgrad a decis în primă instanță că poliția i-a maltratat pe romi

Un viitor mai bun pentru romi

Adevărata societate democratică este cea fără brutalitate polițienească. Nu ar trebui să ne simțim nesiguri în propriile noastre comunități sau în pericol din partea forțelor de ordine, din cauza culorii pielii, a prejudecăților, a stereotipurilor și a rasismului. Suntem îngrijorați de utilizarea din ce în ce mai frecventă a supravegherii și a puterilor polițienești, care își au rădăcinile în prejudecăți și violență. Sistemul este rasist, iar Mișcarea transnațională a romilor va lucra la desființarea structurilor rasiste, pentru a fi împotriva partidelor și mișcărilor de extremă dreapta, fasciste și populiste, și îi invităm pe membrii noștri să se alăture luptei noastre pentru a pune capăt brutalității poliției.

Schimbările pe care dorim să le vedem:

  • Responsabilitate și justiție – ofițerii de poliție trebuie să fie trași la răspundere pentru practicile ilegale care duc la măsuri disproporționate împotriva membrilor comunităților minoritare
  • Extinderea numărului de romi angajați în structurile de aplicare a legii
  • Verificări mai stricte în procesul de angajare a ofițerilor de poliție (de exemplu, pentru a se asigura că aceștia nu sunt legați de organizații de extremă dreapta, fasciste și populiste).
  • Abordarea culturii rasismului care există în instituțiile polițienești și oferirea de cursuri de formare antirasistă pentru ofițerii de poliție pentru a demonta prejudecățile
  • Să pună capăt profilării rasiale de orice fel și să se asigure că fiecare cetățean are dreptul de a fi tratat în mod egal de către agenții de aplicare a legii.
  • Crearea și acordarea unui mandat deplin instituțiilor independente de investigare a infracțiunilor comise de poliție, cum ar fi comisiile de evaluare a poliției conduse de societatea civilă.
  • Polițiști responsabili care utilizează mijloacele de forță în ultimă instanță
  • Pandemiile sau crizele, cum ar fi criza COVID-19, nu ar trebui să fie folosite ca un mandat pentru ca autoritățile polițienești să abuzeze de puterea lor și să încalce drepturile civile ale persoanelor care sunt vizate în mod nedrept și disproporționat de autorități.

Rasismul ucide! Poliția rasistă necontrolată ucide. Rasismul instituțional ucide. Sistemele noastre de justiție trebuie să acționeze acum!