‘Proud Roma’ (Romi mândri) va avea premiera în România pe 9 iulie

De la lansarea sa inițială, în ianuarie 2022, filmul ‘Romi mândri‘ a devenit un element central al campaniei noastre transnaționale, prin transmiterea unui puternic sentiment de mândrie a romilor și prin apelul universal către toate grupurile oprimate. Pentru ca mesajul său să ajungă cât mai departe, suntem bucuroși să relansăm filmul online, cu subtitrare în limba română, pe data de 9 iulie 2022, ora 19:00 CET.

Inspirat de filmul “Marele dictator” din 1940 – avându-l în rolul principal pe Charlie Chaplin, care, lucru neștiut de mulți, era de origine romă – “Romi mândri” reflectă bogăția și diversitatea națiunii rome. Filmul contestă narațiunile istorice dominante și stereotipurile negative despre romi, reamintind în același timp numeroasele contribuții culturale și istorice pe care romii le-au adus Europei. De asemenea, filmul contestă sentimentul de victimă care ne-a fost impus de-a lungul secolelor, afișând un manifest îndrăzneț și curajos al demnității noastre.

Scurtmetrajul are, de asemenea, două scopuri majore. Pe de o parte, face apel la stima de sine a unei națiuni transnaționale care, în ciuda secolelor de opresiune, este încă vie și puternică. Pe de altă parte, acesta urmărește să mobilizeze această iubire de sine pentru ca populația romă să fie prezentă din punct de vedere politic în recensămintele naționale pe care țările europene le realizează în fiecare deceniu pentru a obține date demografice.

Relevanța filmului este, prin urmare, la apogeu datorită recensământului românesc în curs de desfășurare (care va dura până la sfârșitul lunii iulie) și a subestimării istorice a minorității rome în datele oficiale de recensământ din România.

Filmul este lansat în cadrul campaniei de recensământ Proud Roma, Free Europe din România, derulată de partenerul nostru local Aresel ai cărui membri și activiști au lucrat îndeaproape cu comunitățile de romi din România, subliniind importanța implicării civice, încurajând discuțiile despre mândria și autodeterminarea romilor și sărbătorind realizările mișcării romilor din România.

Scris și regizat de regizorul spaniol-rom premiat Pablo Vega, filmul o are în rolul principal pe Alina Șerban, o actriță romă de succes, activistă pentru drepturile omului și cu o contribuție cheie la mișcarea romă din România, alături de dansatorul contemporan Tony Gabarri.

În cuvintele Alinei Șerban: “Sper ca filmul să ajungă la cât mai multe inimi, ca să avem ochii și inimile deschise pentru oamenii din jurul nostru. […] Chiar dacă o singură persoană va vedea acest videoclip și își va lua un pic de timp pentru a reflecta înainte de a emite o judecată rapidă, atunci am câștigat. Dacă un singur profesor îi va spune unui elev rom că poate fi orice își dorește, atunci am câștigat!”.

Răspândiți vestea și urmăriți premiera românească online pe 9 iulie 2022, ora 19:00 CET, prin intermediul platformelor Proud Roma, Free Europe, ERIAC și Aresel!

Campania “Proud Roma, Free Europe” a fost lansată în 2021 de Institutul European al Romilor pentru Artă și Cultură – ERIAC, cu sprijinul Open Society Roma Initiatives Office (RIO), și derulată în parteneriat cu o coaliție de organizații internaționale, naționale și locale de romi pentru a inspira mândria față de identitatea romă și pentru a încuraja participarea civică a romilor.