Ден на ромската съпротива

На 16 май 2021 г. ромските общности в цяла Европа ще осветят огън, за да отбележат 77-ата годишнина от ромското въстание в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. На този ден през 1944 г. ромските затворници на така наречения Zigeunerlager (Цигански лагер) в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау, след като са разбрали за предстоящото ликвидация на лагера, застанаха срещу нацистките гвардейци, въоръжени само с чукове, кирки и лопати. В резултат на тяхното неподчинение, на този ден в газовите камери не умират роми. Ромското въстание срещу нацистите е единственият записан бунт в Аушвиц и сега е широко възпоменат като Ден на ромската съпротива.

Тази година на 16 май ромите отново се събират, за да се противопоставят на нарастващата вълна от крайно десни и езика на омразата, които се разпространяват из Европа и света.

Европа трябва да остави зад себе си тъмната история на потисничеството, расизма и геноцида. Нацизма и фашизма често се възприемат като аберации в европейската история. Но във време на криза, когато популистите и крайно десните защитници се издигат на власт, историята често се повтаря. В последните избори в Европа речта на омразата, насилието срещу ромите и използването на символи на омразата се надигнаха опасно много. На 16 май, под обща тема за “изправяне срещу крайно дясното”, ромите искат от настоящото ръководство на техните страни и ръководството на Европейския съюз да предприемат всички необходими стъпки, за да се гарантира, че над 12 милиона роми, които живеят в Европа, са защитени. Oрганизаторите призовавават ромите да се обединят и да демонстрират историческата ромска устойчивост пред всяка заплаха за ромските общности, ценности и култура.

Вдъхновени от смелостта на своите предци, които се изправиха срещу нацистите в най-ужасяващите и безнадеждни условия, ромските общности в цяла Европа организират Международна седмица на ромската съпротива от 9 до 16 май, в серия от онлайн и офлайн дейности и събития. Възпоменателните дейности ще достигнат своя връх в неделя, 16 май от 16:00 ч. централноевропейско време с местни ромски маршове, организирани в сърцата на ромските общности из Европа. Маршът се организира под обща тема, за да разпали пламъците на съпротива срещу омразата, нарастващия национализъм и популизма. За да се противопоставят на растящите крайно десни националистически партии и движения в цяла Европа, ромите ще се съберат навън, за да развееят ромското знаме и да запалят огньове като символ, че са решени да запазят пламъка на ромската съпротива жив.

Ромски активисти ще се съберат, за да си спомнят за бойци на ромската съпротива и символично да запалят огньове, за да докажат, че огънят може да излекува, вдъхновява, обединява и пречиства. По този начин те ще върнат силата на огъня, освобождавайки го от омразата в крематориума на Аушвиц и ще запалят нова решимост в работата за равноправието на техните общности.

Инициативата, разработена от коалиция от международни, национални и местни ромски организации, приканва участието на всички роми и не-роми, които са ангажирани да подкрепят отворени общества, изградени върху взаимно уважение, равенство, хуманност и достойнство. При спазване на местните правила срещу Ковид-19 организаторите насърчават другите да се присъединят и/или да организират свои собствени местни ромски походи в общо послание, за да спрат разпространението на популистки и крайно десни движения. В съвместния призив за действие стартира и инициативата “Pledge for Roma” с цел мобилизиране на широк поетапен ангажимент за защита на правата на ромите. Компании, НПО-та, държавните институции и хората от всякакъв произход се приканват да положат обещание на PledgeForRoma.org, за да вдъхновят осезаеми приноси към световния алианс за подобряване на живота на ромските общности.