Country by country

Северна Македонија

in partnership with

Under the direct supervision of the ERIAC management and the Campaign Manager, the Country Coordinator will support the implementation of a transnational campaign to strengthen Roma pride and identity, and to educate about the importance of active citizenship.

Learn More

На 16-ти мај 2021 година, ромските заедници ширум Европа ќе запалат оган по повод 77-годишнината од Ромското Востание во концентрациониот логор Аушвиц-Биркенау.

Learn More

Во 1971 ромските активисти од цела Европа се собраа во Лондон за да ја ослободат нацијата. После 500 години прогонство, поробување, геноцид и исклучување, на 8 април 1971 година тие создадоа знаме, химна и транснационален идентитет за 12 милиони Роми во Европа. После 50 години многу од работите се променија, но за жал останува премногу омраза и стигма што влијае на нашите животи. Во чест на оние предци пред нас и оние кои допрва ќе дојдат, ние ќе ја посветиме 2021 година на кревање на гласот на заборавената нација во Европа.

Learn More

Граѓанското движење АВАЈА започна да функционира во текот на 2019 година, предводено од три организации, Институтот за истражување и анализа на политики Ромалитико, Здружението за граѓани – Ромаверзитас и Здружение за јакнење и организирање на ромската заедница “Романо Авази”.

Learn More