Есклузивно интервју со Пабло Вега

By Muhadzer Sulejman

Originally published on euromapress.com on February 9, 2022.

EPП. Каква е поврзаноста на овој култен филм од 40-тите години на минатиот век, со мотивот на филмот „Горди Роми?

П.В. За мене филмот Големиот диктатор отсекогаш бил моќен и прекрасен филм и еден од најголемите скапоцени камења во историјата на кинематографијата.

Завршната сцена со говорот на берберот е еден од најуниверзалните говори против расизмот, порака за единство, љубов против омраза, во еден од најкомплицираните моменти во историјата, 1940 година на почетокот на Втората светска војна, и тоа беше многу храбар чин на Чаплин да стане и да му се смее на Хитлер.
Со овој одличен филм, тој беше единствениот што се осмели да го направи тоа.

Кога пред неколку години прочитав дека Чаплин има ромско потекло, ме остави воодушевен и почнав да ги разбирам неговите пораки како активист и неговата одбрана на угнетените, преку неговите ликови ни ја покажа благородноста и добрината на најпотребните преку хумор што е нешто многу тешко, во кино е полесно да ги расплачеш луѓето отколку да ги насмееш. Така, со години сакав да му оддадам почит на него и на оваа секвенца од филмот, со порака за љубов наспроти омраза дека ние Ромите страдаме од остатокот од општеството, малтретирањето, расизмот и недостатокот на достоинство и фактори кои ме загрижуват во ова. општеството во кое живееме, а Ромите никогаш не се земаат предвид и до ден-денес продолжуваме да бидеме малтретирани, во кино, во литература, во вести, во институции, многу неправди кон народот кој е дел од Европа, и дека конкретно во мојата земја Шпанија, шпанската култура црпи многу од ромската култура, а ние ја браневме нашата фела со Фламенко низ целиот свет.

Кога дојде приликата од EРИАК дека бараат режисери Роми за да направат видео за нивната кампања за горди Роми, помислив дека оваа е идејата што ја имав во мојата глава и е совршена, бидејќи нивната кампања беше за ширење гордоста на Ромите низ Европа гордоста што ја имат . за нивната култура и дека не се плашеле да го кажат тоа, затоа беше совршено, Чаплин не знам дали се плашеше јавно да каже дека е Ром, но мислам дека се плашеше дека ако го каже тоа може да има помалку работа или потешко, не знам, навистина, но знам дека во семејството се чувствувал Ром. Кармен Чаплин неговата внука работи на документарен филм за потеклото на нејзиниот дедо кој наскоро ќе го видиме.
Така, за мене оваа идеја собра многу работи, се пријавив на натпреварот на ЕРИАК и победив.

EРП. Каква порака сакавте да испратите преку гласовите на актерката Алина Шербан и актерот Тони Габари, кој во филмот се појавува како танчер?

П.В. Сакав да му оддадам почит на Чаплин и неговиот филм, но не сакав да направам римејк.
Ликот на Алина, која е достоинството на Ромите, беше многу важен бидејќи таа ги претставува нашите чувства, таа е нашиот глас. Горди на тоа што сме, тоа секогаш е претставено со достоинството на човечкото битие, но јас сакав да го претставува ликот на аристократски начин, женствен, храбар, горд, капетан (капетан) на нашите чувства и нашите вредности, со што претставува начин на кој никогаш не сме биле третирани или претставени во кино или во општеството, а во исто време ги крши клишеата или стереотипите.
Алина е актерка на која и се восхитувам со години и ми беше задоволство што можам да работам со неа, таа е многу професионална и многу добра во се што прави.
Една од забелешките на раководството што се обидов да и ја пренесам на Алина е дека говорот мораше да биде проектиран од срце, а не од гнев или гнев, што често е тешко кога ја раскажувате вашата приказна или приказната за вашиот народ кој толку многу страдал. , а Алина уште од првиот момент ми ја долови намерата, впрочем ја прави толку срдечна и од срце што има момент во филмот што нејзините очи стануваат кристални и тоа за мене беше супер.
Ликот на Чаплин, кој го игра Тони Габари, уште еден Ром, кој иако е многу млад, исто така е голем професионалец.Тој е пред се танчер, но е и актер.
Доколку сте запознати со моите дела, танцот е скоро секогаш тука, тоа е форма на уметничко изразување кој многу ме идентификува, а мислам и ромската култура, иако во филмот и тој не танцува многу, важно беше да добијам танчер затоа што начинот на кој се движи танчерката никогаш нема да биде ист како кога си само актер, а ликот ќе молчи како во немите филмови на Чаплин и мислам дека Тони направи прекрасна работа и тоа многу добро.

ЕРП. Необична е сцената во која се појавуваат овие двајца актери со во жолта и сина боја, во која има тркала, но и големи меурчиња.
Има ли порака на сцената што би сакале да ја споделите со нашите читатели ?

П.В. Многу добро прашање, за мене инсценирањето е секогаш многу важно во мојата работа, вљубен сум во уметноста и визуелната поезија, а во целата моја работа обично многу се грижам за уметничката насока и се трудам да ги направам сите елементи од нештата, имам работено многу во модата и рекламирањето, а тоа е и нешто што е дел од мојот уметнички печат.

Сакав овој филм да има елегантен, авангарден, театарски аспект, со одреден воздух од светот на циркусот, нешто каде што Ромите многу работеле. Боите на позадините, како што видовте, се боите на ромското знаме, црвеното на почетокот и жолтиот круг ја претставуваат зората на новиот ден, на почетокот, на будењето на Ромите, на револуцијата. на народ кој сака да му каже на светот кои сме ние и да ја кажеме нашата вистина.

Сината е нашите желби и нашето препознавање на нашите референци во културата, каде што велиме најрепрезентативни, но каде што ги има многу повеќе, но поради времето на филмот не можевме да ги именуваме сите, инаку списокот би бил огромен, во уметност и култура Ромите имаат големо наследство во сите земји во светот.

Зелената е нашата надеж светот да се промени кон подобар свет, така што нашите браќа и сестри Роми и не-Роми заедно се борат да ги добијат нашите права и нашето признавање и да се приклучат на ова движење за правда на најголемото малцинство во Европа.

Меурот или топката го претставува светот. Друга од најпознатите секвенци на филмот Големиот диктатор е кога Хинкел си игра со топката на светот, сакав да го направам спротивното, историјата на Ромите ја сноси тежината на мизеријата на светот, омразата, презир и вина, отсекогаш сме биле обвинувани само затоа што сме Роми, бевме лесна мета, дека сме малцинство и дека сме мирољубив народ, од друга страна, Чаплин е секогаш во сино затоа што од рајот нè претставува сите нас Ромите, она што го носам во тајност можеби од страв да не бидам разделен, но овој пат од неговото небо ни оддава почит нам и себеси од срцето на Ромот.
Куферите ја претставуваат нашата дијаспора, а велосипедските тркала ја симболизираат духовноста на движењето на нашиот народ.

На крај сакав да кажам дека тоа е дело на кое се чувствувам многу горд бидејќи навистина сакав малку да му покажам на светот кои сме ние, исто така затоа што сите Роми кои го гледаат се трогнати и се чувствуваат неидентификувани и горди. и затоа што сакам овој филм да стане политички и социјален манифест за да помогне да се отворат вратите и на тој начин да се направи поправедно општество со помалку расизам.
Сакам да му се заблагодарам и на ЕРИАК, бидејќи без нив и без нивната поддршка овој филм немаше да биде возможно да се продуцира, тие ме поддржуваа од првата минута и го имаа тој менталитет отворен за креативност и авангарда.
Тоа е продукција каде што морав да барам многу услуги од мојот тим, од продуцентската куќа Босалај филм за да можеме да направиме филм со добра кинематографска фактура, буџетот што го имаше не дозволуваше тоа да се направи со оваа фактура , но благодарение на мојата прва дивизија кој учествуваше алтруистички за каузата, успеавме да направиме моќен филм со одличен кинематографски квалитет.

ЕРП. Дали овие проекции на филмови со ромска тематика направени од Роми можат да ги променат работите за доброто на целата ромска заедница?

П.В. Сакам да им порачам и на сите институции, здруженија на Роми, дека многу работи можат да се променат преку киното, киното е едно од многу моќните педагошки алатки и пред се, во овој век во кој живееме, многу е важно да Ромските филмаџии ни дозволуваат да се чувствуваме поддржани не само во духот, туку мора да добиеме програми за субвенционирање за да можеме да направиме ромско кино да ги раскажува нашите приказни. Киното ги движи совеста, те тера да се ставиш во кожа на другиот и допира до милиони луѓе.