Задржување на пламенот на Ромски Отпор: Придружете се на Транснационалната недела на отпорот на Ромите

На 16-ти мај 2021 година, ромските заедници ширум Европа ќе запалат оган по повод 77-годишнината од Ромското Востание во концентрациониот логор Аушвиц-Биркенау. На овој ден во 1944 година, ромските затвореници во таканаречениот Zigeunerlager во концентрациониот логор Аушвиц-Биркенау, откако слушнале за претстојната ликвидација на логорот, застанале против нацистичките гарди вооружени само со чекани, пиксови и лопати. Како резултат на нивниот пркос, ниту еден Ром не починал во гасните комори на тој ден. Бунтот на Ромите против нацистите е единственото регистрирано востание во Аушвиц и сега е широко се чествува како Ден на отпорот на Ромите.

Оваа година, на 16 мај, се обединуваме за да се спротивставиме на зголемениот бран на екстремно десничарски движења кои шират омраза низ Европа и светот.

Европа треба да ја остави зад себе темната историја на угнетување, расизам и геноцид. Нацизмот и фашизмот честопати се сметаат за абери во европската историја. Но, во време на криза, кога популистите и екстремно десничарите се залагаат за власт, историјата често се повторува. На последните избори низ Европа видовме дека говорот на омраза, насилството врз Ромите и употребата на симболи на омраза опасно се зголемуваат. На 16 мај, под заедничка тема „да застанеме против крајната десница“, го замолуваме сегашното раководство на нашите земји и раководството на Европската унија да ги преземе сите неопходни чекори за да се осигура дека над 12 милиони Роми кои живеат во Европа се заштитени. Исто така, ги замолуваме сите Роми кои го слушаат нашиот повик да се обединат и да ја демонстрираат нашата историска отпорност пред каква било закана за нашите заедници, вредности и култура.

Инспирирани од храброста на нашите предци кои застанаа против нацистите во најстрашни и безнадежни услови, ние ја организираме Транснационалната недела на отпорот на Ромите од 9-ти до 16-ти мај, во низа активности и настани онлајн и во живо. Комеморативните активности ќе го достигнат својот врв во недела на 16-ти мај во 16.00 часот по средноевропско време со Локалните маршови на отпорот на Ромите организирани во срцата на нашите заедници низ Европа. Маршот е организиран под заедничка тема за разгорување на пламенот на отпорот против омразата, растечкиот национализам и популизам. За да се спротивставиме на зголемувањето на екстремно десничарските националистички партии и движења низ Европа, ќе се собереме надвор да го вееме ромското знаме и да запалиме огнови како симбол дека сме решени да го одржиме жив пламенот на ромскиот отпор.

Активистите, членовите на семејствaта и пријателите ќе се соберат да ги слават борците од Ромскиот отпор со симболично палење огнови за да докажат дека огнот исто така може да лекува, инспирира, обединува и прочистува. Притоа, активно ќе ја повратиме основната огнена сила од омразата кон крематориумот во Аушвиц и ќе ја запалиме новата решеност да работиме на еднаквоста на нашите заедници.

Иницијативата, развиена од коалиција на меѓународни, национални и основни ромски организации, поканува универзално учество на сите Роми и не-Роми кои се посветени на поддршката на отворените општества изградени врз заемно почитување, еднаквост, хуманост и достоинство. Почитувајќи ги локалните Covid-19 регулативи, ве охрабруваме да се придружите и / или да организирате свои локални маршови на отпорот на Ромите со заедничка порака да се запре ширењето на популистички и крајно десничарски движења. Во заеднички повик за акција, ја започнуваме иницијативата „Заложба за Ромите“ за мобилизирање на широко распространета заложба за одбрана на правата на Ромите. Ги повикуваме сите корпорации, невладини организации, јавни институции, медиуми и други засегнати страни како и индивидуалци да дадат заложба на веб страницата PledgeForRoma.org со цел да инспирираат опипливи придонеси за подобрување на животот на ромските заедници.