BARVALIPE TALKS: Istoria rezistenței romilor în România

Despre participanți:

Adrian-Nicolae Furtuna este fondatorul Centrului de Cercetări Culturale și Sociale „Romane Rodimata”, consilier în cadrul Departamentului de Cercetare, Documentare și Educație al Centrului Național de Cultură a Romilor și cercetător în proiectului „Re-gândirea rezistenței romilor”.

Nicu Dumitru este activist al Platformei Aresel, absolvent de Limbi Străine, Comunicare și Antropologie. Nicu are o experiență de peste 16 ani de implicare în diverse proiecte pentru dezvoltarea comunităților de romi, în prezent fiind organizator de comunități pentru Aresel.

Această discuție face parte dintr-o serie de discuții Barvalipe despre istoria rezistenței romilor din Europa, organizate ca parte a unei campanii transnaționale de o săptămână pentru a sărbători „Ziua Rezistenței Romilor”.

Despre rezistența romilor:

În ultimii ani, tema rezistenței romilor din timpul celui de-al doilea război mondial a devenit un simbol puternic care contestă noțiunea de victimizare a romilor prin recunoașterea autodeterminării și supraviețuirii romilor. De la cercetători la mass-media, poveștile despre rezistența romilor din timpul celui de-al doilea război mondial au început să capete impuls. Inspirată de diverse relatări ale răscoalei romilor de la lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau din 16 mai 1944, această dată a fost îmbrățișată și sărbătorită de comunitățile de romi din toată Europa, în special de tinerii romi. În acest sens, rezistența romilor a devenit un puternic punct de referință pentru mobilizarea socială și politică a romilor.