A rasszizmus öl! A romák élni akarnak!

Az elmúlt években a romákat gyakori rendőri brutalitás érte. A romákkal szembeni rendőri erőszak gyökere a cigányellenesség, a romákkal szembeni rasszizmus sajátos formája, amely a többségi társadalom előítéletességéből fakad. A romákkal szembeni szisztematikus rasszizmus és rendőri brutalitás, Stanislav Tomáš – egy fiatal roma – halálához vezetett a csehországi Teplice városában. A cseh rendőrség az esetet legitim eljárásként próbálta beállítani, azt állítva, hogy a fiatal roma kábítószer hatása alatt állt és törvényt sértett. A rendőrség közleménye szerint a fogvatartott halálának oka a függőséget okozó szerek használata volt.

Függetlenül attól, hogy az események miként zajlottak le, mi, mint Európa-szerte élő roma közösségek tagjai, valamint szövetségeseink, elítéljük a bűnüldöző hatóságok ilyen típusú viselkedését, amely ellentétes az emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartásának európai alapelveivel és értékeivel.

Nagyon sok európai ország elrejti kisebbségeivel szembeni visszaélését és az intézményi rasszizmust, kiemelve az Amerikai Egyesült Államokban történő, a fekete közösségek elleni atrocitásokat. Nemzetközi roma mozgalomként közös szolidaritásra szólítunk fel a romák életének és szabadságának védelmében. Tudjuk, hogy nem elég hashtageket közzétenni anélkül, hogy mélyebben foglalkoznánk a szisztematikus rasszizmussal. Szabadságunkat állandó veszély fenyegeti. Rabszolgákká tettek minket, elűztek otthonunkból, kínoztak és megbüntettek, amikor beszéltük a nyelvünket, elvették gyermekeinket, sterilizálták és kiirtották elődeinket. A második világháború szenvedéseink csúcsa volt. A roma őseink által elszenvedett támadások és erőszakos atrocitások sajnos a mai napig folytatódnak. Ha azt akarjuk, hogy ennek véget vessünk, akkor most kell cselekednünk.

Európa a marginalizálódott közösségek elnyomására épül, és itt az ideje, hogy az államok ne csak felismerjék történelmünkben, társadalmunkban, kultúránkban és intézményeinkben meglévő rasszizmust, hanem végre ezt megfelelő módon, jóvátétel és más eszközök segítségével kezeljék. Mindazonáltal napjainkban a romák elleni rasszizmus és a rendőrség brutalitása elburjánzott, a COVID19 kapcsán történő intézkedéseket erőszakosan hajtják végre ezekben a marginalizált közösségekben.

Az elmúlt két évben a rendőrség brutalitásának voltunk tanúi egész Európában:

  • 2020 szeptemberében az észak-macedóniai Bitolából származó három romát vertek meg a rendőrök
  • A roma érdekvédelmi csoportok felszólították a román elnököt, hogy menessze a belügyminisztert, miután videofelvételek jelentek meg arról, ahogyan az ország déli részén roma férfiakat bántalmaznak a rendőrök.
  • A belgrádi legfelsőbb bíróság első fokon kimondta, hogy a rendőrség bántalmazta a romákat

A romák jövője

A valódi demokratikus társadalom rendőri brutalitás nélküli. Nem szabad, hogy a bőrünk színe, az előítéletek, a sztereotípiák és a rasszizmus miatt ne érezzük magunkat biztonságban a saját közösségeinkben. Aggódunk a megfigyelési és rendőri hatáskörök növekvő használata miatt, amelyek az előítéleteken és az erőszakon alapulnak. A transznacionális roma mozgalom a rasszista struktúrák felszámolásán fog dolgozni, és szembeszáll a szélsőjobboldali, fasiszta és populista pártokkal és mozgalmakkal. Felhívjuk tagjainkat, hogy csatlakozzanak a rendőri brutalitás megszüntetéséért folytatott harcunkhoz.

A következő változásokat szeretnénk elérni:

  • Elszámoltathatóság és igazságosság – a rendőröket felelősségre kell vonni azokért a jogellenes gyakorlatokért, amelyek aránytalan intézkedésekhez vezetnek a kisebbségi közösségek tagjaival szemben
  • A romák számának növelése a rendőrség szervezeteiben 
  • A rendőrök felvételének szigorúbb ellenőrzése (vagyis annak biztosítása, hogy ne lehessenek kapcsolataik szélsőjobboldali, fasiszta és populista szervezetekkel)
  • A rendőri intézményekben előforduló rasszizmus kultúrájának kezelése és antirasszista képzés biztosítása a rendőrök számára az előítéletek felszámolása érdekében
  • A faji profilalkotás megszüntetése annak biztosítása érdekében, hogy minden állampolgárnak joga legyen a bűnüldöző szerveknél az egyenlő bánásmódhoz
  • Független intézmények létrehozása és megbízása a rendőri bűncselekmények kivizsgálására, mint például a civil társadalom által vezetett rendőrségi felülvizsgálati testületek
  • A felelős rendőr erőszakot csak is a legvégső esetben alkalmaz
  • Az, hogy a járványokat vagy válságokat, mint a COVID-19, nem használják fel a rendőrségi hatóságok hatalmukkal való visszaélésre és az emberek polgári jogainak megsértésére.

A rasszizmus öl! Az intézményi rasszizmus öl! Az igazságügyi intézményeinknek most kell cselekedniük!