Közeleg a 2022-es népszámlálás: Indul a “Büszke Romák, Szabad Európa” kampányunk Magyaroszágon

A 2022. október–novemberben sorra kerülő országos népszámlálás alkalmából, örömmel indítjuk el Büszke Romák, Szabad Európa kampányunkat Magyarországon. Ismerjétek meg a népszámlás menetét, helyi csapatunkat és kampányunk legfőbb céljait.

A 2022-es országos adatgyűjtés idén három szakaszban valósul meg:

1. szakasz (október 1-16.): Minden magyar állampolgár online töltheti ki a népszámlálási kérdőívet.

2. szakasz (október 17-november 20): Az adatszolgáltatás számlálóbiztosok közreműködésével történik; a számlálóbiztosok személyesen keresik fel azon állampolgárokat, akik nem töltötték ki a népszámlálási kérdőívet online.

3. szakasz (november 21-28): Amennyiben az adatszolgáltató az előző két lehetőség közül egyikkel sem él, a polgármesteri hivatalban jelentkezve, 2022. november 28. éjfélig válaszolhatja meg a kérdéseket.

A legutóbbi, 2011-es népszámlálás során 315 583 fő vallotta magát roma származásúnak;  számos forrás azonban úgy becsüli, hogy Magyarországon több mint 800 000 roma él. 2011-ben, annak érdekében, hogy a népszámlálási adatok minél valósabb képet mutassanak a roma népesség arányáról, a néhai roma polgárjogi aktivista Setét Jenő és az általa vezetett Idetartozunk Egyesület indított kampányt. “Ez nem csak statisztika, ez politikai jelentőséggel bír. Tudnia kell a mindenkori kormánynak […] hogy a jelenlétünkkel, a társadalmi-gazdasági részvételünkkel számolni kell és fontos tényező, hogy mennyien élünk az országban. Identitásunk és kulturális értékeink állam általi elismerésének, elismertetésének is alapja, hogy megvalljuk a származásunkat,” olvasható az egyesület Facebook oldalán.

A Büszke Romák, Szabad Európa magyarországi kampánya, hasonlóképpen, növelni szeretné a romák társadalmi szerepvállalását: arra buzdítja a magyar roma lakosság tagjait, hogy büszkén vallják meg roma identitásukat a közelgő népszámláláson, megteremtve a lehetőségét annak, hogy minél többen részt vehessenek az ország ügyeinek alakításában, a javak igazságos elosztásában.

A kampányt Vajda Melinda és Oláh Csaba helyi koordinátoraink vezetik, akik a Romák a tisztességes politikáért közösségi platformon, valamint a Roma Sam TikTok és Instagram csatornákon keresztül igyekeznek megszólítani – elsősorban – a roma fiatalokat.

Online kommunikációs kampányuk a büszkeség nyelvét terjesztve, pozitív elbeszéléseket kínál a roma identitásról, kultúráról, történelemről és a romani nyelvről. Emellett a roma polgárok jogait és a népszámlálással kapcsolatos félelmeket is érintik majd.

@_roma_sam_

♬ eredeti hang – Roma_Sam

„Mindketten egy kisebb roma közösségből származunk – magyarázza Melinda – ahol az emberek büszkék az identitásukra. De tisztában vagyunk azzal a bizalmatlansággal is, amely az etnikai hovatartozásukat valló romák alacsony számát eredményezi. Az online kampánnyal fő célunk, hogy a romák számát tekintve, valós számhoz közeli eredményt érjünk el.”

„Roma – vagy egyszerre magyar és roma – identitásunk kinyilvánítása azt jelenti, hogy büszkék vagyunk történelmünkre, kultúránkra, nyelvünkre, és büszkék vagyunk őseinkre, akik a legszörnyűbb körülmények között is kiálltak a békéért, a szabadságért és a méltóságukért. Ha nyilvánosan romának valljuk magunkat, az azt jelenti, hogy ugyanolyan értékesnek tartjuk magunkat, mint mások önmagukat” – folytatja Csaba.

@_roma_sam_

♬ Sunny Day – Ted Fresco

Vajda Melinda a Közép-európai Egyetemen tanít romani nyelvet; ugyanitt 2019-ben szerzett mesterdiplomát szociológia és szociálantropológia szakon. Emellett az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója, valamint a Roma Oktatási Alap munkatársa, ahol a fiatal felnőttek munkaerőpiacon való elhelyezkedését segíti.

Oláh Csaba szociológia és szociálantropológia szakon szerzett diplomát a Közép-európai Egyetemen. Jelenleg Budapesten dolgozik, és a Roma Oktatási Alap roma fiatalok tanulmányait és munkavállalását támogató programját koordinálja. Csaba olyan roma közösségben nőtt fel, amelynek tagjai erősen elkötelezettek a roma kultúra és büszkeség ápolása iránt, ezért nagyon motivált, hogy hozzájáruljon a roma büszkeségre fókuszáló országos kampány megvalósításához.

Kövesd a kampányt Facebookon (@Romakatisztessegespolitikaert.org, @proudromacampaign; Instagramon (@tisztessegespolitika, @proudromacampaign); TikTokon (_roma_sam_) és csatlakozz a Büszke Romák mozgalomhoz!