Country by country

Северна Македонија

in partnership with

"што сакам овој филм да стане политички и социјален манифест за да помогне да се отворат вратите и на тој начин да се направи поправедно општество со помалку расизам." - Есклузивно интервју со Пабло Вега за ЕУ Ромапрес

Learn More

По прес-конференцијата што ја одржа Аваја во понеделникот, граѓанската организација сподели видео сведочења на ромски граѓани за прекршоци за време на пописот. Прочитајте повеќе и погледнете ги видеата од сведочењата тука

Learn More

Прочитајте ја статијата на Реџепали Чупи – директор на Ромскиот Образовен Фонд, и неговaта порака зошто покрај статистичка пописот преставува и политичка операција за Ромите во Македонија.

Learn More

As the ongoing census progresses in North Macedonia, Proud Roma Free Europe's local civic partner, Avaja, has launched its second video campaign featuring six young Roma sharing their stories of Roma pride.

Learn More

"На овој попис, гласно и гордо ќе го искажам мојот ромски идентитет. Следната колумна, напишана од мене, беше прво објавена на веб страната на АВАЈА. Во неа детално се прикажани заканите за ромската заедница од асимилација. За да ја обезбедиме иднината на нашиот народ, мора да бидеме свесни за опасностите од губење на идентитетот од асимилација." - Семран Сулејман, координатор на PRFE за Северна Македонија.

Learn More

Прочитајте за важноста на учеството на Ромите во пописот во Северна Македонија - од Суад Скендери, програмски менаџер во Ромалитико - Институт за истражување и анализа на политики.

Learn More

AVAJA and the European Roma Institute for Arts and Culture (ERIAC), as part of the Proud Roma Free Europe campaign in North Macedonia, are launching the Barvalipe Talks series. The online lecture series will be live-streamed and feature prominent Roma academics, artists and other distinguished guests discussing topics related to Roma identity and culture.

Learn More