BARVALIPE TALKS: Istorija otpora Roma u Srbiji

O učesnicima:

Dr. Danijel Vojak je naučni saradnik na Institutu društvenih nauka „Ivo Pilar“ u Zagrebu i istraživač na projektu „Preispitivanje otpora Roma“.

Jelena Reljić je apsolventkinja na sociologiji, deo pokreta Opre Roma Srbija i članica transnacionalnog tima za podršku timovima za organizovanje zajednice.

Ovaj razgovor jedan je iz serije razgovora Barvalipe na temu istorije romskog otpora u Evropi, organizovano kao deo nedeljne transnacionalne kampanje slavljenja „Dana otpora Roma“.

O otporu Roma:

Poslednjih godina, tema Romskog otpora tokom Drugog svetskog rata prerasla je u moćan simbol koji izaziva pojam romske žrtve uz priznavanje romske agencije i preživljavanja. Od istraživača do medija, priče o otporu Roma tokom Drugog svetskog rata počele su da dobijaju na zamahu. Inspirisani raznim izveštajima o pobuni Roma u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau 16. maja 1944. godine, ovaj datum su prigrlile i proslavile romske zajednice širom Evrope, posebno romska omladina. U tom smislu, otpor Roma postao je snažna referentna tačka za socijalnu i političku mobilizaciju Roma.