Koliko đaka poznajete, a da nisu imali pristup obrazovanju putem televizije i interneta?

Univerzalni odgovor na krizu bila je upotreba nastave na daljinu i digitalnih obrazovnih alata bez uvida u tehničku opremljenost svih učenika. Iako ove mere imaju koristi kod većine učenika, odsustvo sistematskog plana koji bi osigurao pristup obrazovanju svoj deci mogao bi znatno produbiti već postojeće rupe u obrazovanju.

U skladu sa tim, naš pokret je u saradnji sa Open Society Foundation Serbia / Fondacija za otvoreno društvo Srbija i donatorom, Roma Education Fund , odgovorio na izazove u obrazovanju sa kojima se romske porodice suočavaju u novonastaloj situaciji.

Jedna od osam škola uključenih u projektu „Podrška učenicima romske nacionalnosti u prevazilaženju posledica pandemije COVID-19 u obrazovanju“, je i osnovna škola „ Jožef Atila“ iz Bogojeva kojoj dugujemo veliku zahvalnost na saradnji. Veliku zahvalnost dugujemo i našeoj Vesni Petrović bez čije posvećenosti i rada dodela tablet računara ne bi bila moguća.

Hvala Open Society Foundation Serbia / Fondacija za otvoreno društvo Srbija i Roma Education Fund bez čije podrške ovo ne bi bilo moguće.

Cilj projekta je sprečavanje potencijalnog povećanja stope napuštanja obrazovanja kod učenika romske nacionalnosti u tranzicionim periodima osnovne škole i obezbeđivanje da svi učenici sa uspehom nastave svoje obrazovanje. Projekat se realizuje za 28 učenika petog i osmog razreda romske nacinalnosti.

Ovaj cilj će biti realizovan putem:

a) organizovanja dodatne nastave i edukativne mentorske podrške učenicima petog razreda osnovne škole;
b) organizovanja pripremne nastave i obezbeđivanje individualizovane obrazovne podrške za završni ispit za učenike osmog razreda osnovne škole;
c) obezbeđivanja tehničke opreme sa besplatnim internetom za učenike koji nemaju pristup onlajn časovima;
d) obezbeđivanja priručnika za pripremnu nastavu i drugog edukativnog materijala
d) pružanja pomoći pri izboru i upisu učenika u srednje škole ;
Škola organizuje dodatnu nastavu za učenike koji su identifikovani da, zbog tehničkih uslova, nisu mogli u potpunosti da se uključe u nastavu na daljinu tokom trajanja školske godine, kao i za učenike koji imaju poteškoća u savladavanju određenog gradiva. Nastava će biti organizovana iz školskih predmeta sa kojima učenici imaju najviše teškoća (matematika, srpski jezik, fizika, hemija, istorija).

#OpreRomaSrbija #ORS #REF #RomaEducationFund #Roma #Education #jožefatila #bogojevo