Polaznici “Barvalipe” programa o utiscima obuke!

Cilj “Barvalipe” programa je zapošljavanje Roma i veće učešće Roma u političkom i javnom životu. Program je osmišljen u okviru četiri modula koji obuhvataju osnove rada u organima uprave, digitalne, komunikacijske i menadžerske veštine, i trajaće do 21. avgusta.

Program pokazuje konzistentnost u držanju prioriteta koji su dogovoreni sa romskom zajednicom.
Program je prvi korak ka tranziciji kandidata od obuke do zapošljavanja u skladu sa afinitetima polaznika i prema potrebama države.

Ovo je rezultat svih 10,000 ljudi koji su učestvovali u dijalozima i predanosti Opre Roma Srbija pokreta, Kancelarije za romske inicijative (RIO) i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

U nastavki teksta slede utisci polaznika i polaznica “Barvalipe” programa.

Ivan Nikolić je diplomirani sociolog.
“Prijavio sam se na Barvalipe program jer sam uvideo šansu za lično usavršavanje i sklapanje novih poznanstava. Ono što me je motivisalo da se prijavim jeste rad u javnoj upravi. Od ove obuke očekujem sticanje novih znanja i veština koja su neophodna u radu u državnoj administraciji ali i priliku za lični razvoj. Zadovoljan sam sopstvenim napretkom u pohađanju različitih kurseva i to je suština Barvalipea – bogatstvo znanja”.

Dragana Paunović je master pravnica. Završila je osnovne studije na Kriminalističko-policijskom univerzitetu.
“Na Barvalipe program sam se prijavila zbog prilike da budem zaposlena u struci, ali i kako bih stekla još jedno iskustvo. Zadovoljna sam obukom, predavačima i materijalima. Moja očekivanja su za sada ispunjena.”

Stefan Rušidović je diplomirani pravnik.
“Na program Barvalipe sam se prijavio zato što sam u njemu video šansu da konačno dobijem priliku da radim u struci za šta se jako dugo borim. “Barvalipe” program ujedno vidim i kao dobru promociju romske zajednice jer ovim putem pokazujemo da imamo akademske građane, kao i da imamo ogroman potencijal koji može doprineti celokupnoj društvenoj zajednici.
Smatram da je konačno došlo vreme da i mi budemo ravnopravi članovi društva, a ne na društvenoj margini kao u prošlosti. Očekujem da ću zaista dobiti posao u javnoj upravi, konkretno u MUP-u jer je to moj životni san. Želim da pohvalim izvanredne predavače. To su ozbiljni stručnjaci sa velikim iskustvom od kojih možemo dosta toga naučiti. Očekivanja su mi i više nego ispunjena. Preporučio bih svakome ko je visoko obrazovan, a nema priliku da dobije posao u struci, da se prijavi na program i pomogne romskoj zajednici i sebi”.

Dragan Lakatoš završio je studije Pravnog fakulteta na univerzitetu u Novom Sadu, gde je stekao zvanje dipl. pravnik.
“Na Barvalipe program sam se prijavio jer smatram da su programom osnažene inicijative za poboljšanje izgleda za zapošljavanje mladih Roma, našeg prelaska iz obrazovnog sistema na tržište rada. Tokom programa smo, verujem, svi razvili dosta saznanja kroz pitanja polaznika i razmenili iskustva. Razvijali smo osećaj pripadnosti, iskazali potrebu za posvećenost razvoju romske zajednice. Zadovoljstvo je bilo uzeti učešće u zajedničkom radu. Saznali smo dosta novih detalja neophodnih za naš dalji rad. Jako mi se dopao izbor predavača i interaktivna komunikacija koju su vodili sa polaznicima programa. Smatram da je razmena iskustva sa drugim polaznicima neprocenjiva. Kao očekivanja bih izneo sveopšti cilj, a to je smanjene siromaštva i suzbijanje diskriminacije Roma i Romkinja, odnosno obezbeđivanje uslova za ravnopravan pristup ostvarivanju ljudskih prava pripadnika romske populacije. Kao pripadnik romske nacionalne manjine svakako da smatram da je značajnije učešće manjina i njihov položaj u društvu od suštinske važnosti za vladavinu zakona kao i pitanje za državu u kojoj se neguju demokratske vrednosti.

Jovan Jovanović je strukovni inženjer mašinstva, a uskoro će imati i zvanje Master strukovni inženjer mašinstva.
“Prijavio sam se jel sam video mogućnost ka napredovanju u mojoj karijeri. Kroz “Barvalipe” program mogu da pokažem sve svoje potencijale i znanja. Nadam se da ću imati priliku da naučeno primenim u praksi. Obuka je u toku i zaista sam zadovoljan. Sve je odlično, sve ide po planu, predavači su odlični i stručni. Moja očekivanja se ispunjuju iz dana u dan i nadam se da će se sva moja očekivanja ispuniti na kraju obuke. Mi smo sad najjači predstavnici romske populacije i verujem da ćemo ispuniti poverenje koje nam je dato.”

Dobro za Rome, dobro za Srbiju!