Radnički glas je razgovarao sa Jelenom Reljić (Opre Roma) o slučaju policijskog ubistva Stanislava Tomaša u Češkoj, i još.

Roma protest in Serbia. Image credit @Opre Roma Srbija

“Radnički glas” je razgovarao sa Jelenom Reljić iz Opre Roma Srbija i tim povodom je pričala o slučaju policijskog ubistva Stanislava Tomaša u Češkoj, protestima Roma u Srbiji i policijskoj brutalnosti prema manjinama.
Nakon njenog izlaganja, Tanja Vasić iz Manjinske inicijative, govorila je o rasizmu generalno u Evropi i podvukla paralelu između ubistva Džordž Flojda i Stanislava Tomaša.
Jelena Reljić (ORS)

Opre Roma Srbija je nedeljama unazad organizovala proteste širom Srbije povodom ubistva Stanislava Tomaša od strane policijske brutalnosti. Ovaj pokret je odlučio da organizuje i debate sa lokalnim zajednicama kako bi se uvidelo da li u Srbiji postoji policijska brutalnost prema Romima. Zabeležen je podatak da su se u Arilju i Valjevu desili slični slučajevi. Veoma je važno da se na vreme reaguje na policijsko nasilje kako bi se dalje sprečio rasizam, telesne povrede i na kraju smrtni ishodi.

Jelena Reljić podvlači da je dužnost policije da zaštiti građane, a ne da vrše nasilje, etničko profilisanje i rasizam nad Romima.

Opre Roma Srbija će imati protest u Zaječaru i to je zadnji u nizu, ali u planu je još jedan u Briselu.
Pokret se bavi temama ravnopravnosti i rasizma, učestvuju u uključenju Roma u političke teme kako bi i Romi donosili odluke kroz politički život ravnopravno sa ostalim građanima Srbije.

Tanja Vasić (Manjinska inicijativa)
Mnoge organizacije su se uključile koji se bave ljudskim pravima, a Češki helsinški odbor je otvorio žiro račun da se pomogne porodici u kojoj je živeo Stanislav Tomaš. Evropski centar za prava Roma angažovao je advokata koji će da prati, vodi ceo slučaj.
Evropska komisija se pobunila i tražila je da se istraga o smrti Stanislava Tomaša ponovi.

„Policijska brutalnost prema Romima je učestala i to nije posledica krize već mehanizam krize. Na taj način se testira koliko je jedna populacija izdržljiva i Romi obično služe u socijalnom kontekstu kao pokusni kunići na kojima se prvo testira primena sile pa ako tu prođe onda idemo dalje. To je neki ustaljeni mehanizam koji traje dosta dugo. A ja se nadam da će Romi doći do autentičnog odgovora za jednu sistemsku diskriminaciju koja se dešava i da će narod shvatiti širom Evrope da je to nažalost rasprostranjeno svuda“

Jako je važno da se romski glas čuje!

Da poslušate ceo razgovor (od 16:37), kliknite ovde na link. 

Roma protest in Serbia. Image credit @Opre Roma Srbija