Svečano je otvoren Evropski Romski Institut za Umetnost i Kulturu u Srbiji!

U Beogradu je 25. maja svečano otvoren Evropski romski institut za umetnost i kulturu – ERIAC Srbija  u prisustvu predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, zamenika predsednika Fondacije za Otvoreno Društvo, Aleksandera Sorosa, ambasadora Nemačke u Srbiji Tomasa Šiba i šefa Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Sema Fabricija.

Tim povodom,  Predsednik Aleksandar Vučić  je rekao  da otvaranje Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu Srbija i Fonda za obrazovanje Roma u Beogradu pokazuje koliko napora Srbija ulaže u očuvanje romskog jezika i kulture, kvalitetnog obrazovanja mladih, veće učešće Roma u javnom životu, borbu protiv diskriminacije i poštovanje socijalne jednakosti i ljudskih prava.

Naglasio je da je iznenađen izgledom prostora i poželeo uspeh, dodavši da je ovo još jedno divno mesto u Beogradu koje će služiti okupljanju pametnih, pristojnih ljudi, ljudi koji razumeju sadašnjost, a umeju da gledaju u budućnost..

“Na ovaj način stvaramo bolju budućnost za sve građane, jer bolji život Roma znači i bolji život Srbije”, dodao je Vučić.

Ukazao je da Romi danas predstavljaju najmlađe stanovništvo u Srbiji i među njima je ogroman broj mladih talentovanih ljudi, budućih umetnika, naučnika, vrhunskih radnika bez kojih nećemo moći da gradimo auto-puteve, pruge, bez kojih neće moći da rade pozorišta, bioskopi, druge institucije.

Predsednik je naveo da je važno da se pokaže šta strukturalno može da se uradi za Rome, te da je posebno zadovoljan zbog svih programa i projekata koji uključuju tu populaciju.

Ambasador Nemačke Tomas Šib naveo je da nemačko Ministarstvo spoljnih poslova podržava ERIAC-ov rad, kao i da je Nemačka posvećena podršci Romima i to tako što se trude da podignu svest o teškoj situaciji u kojoj se Romi nalaze, naročito tokom korone.

Prema njegovim rečima, tokom nemačkog predsedavanja Saveta EU, stavljen je fokus i na borbu protiv diskriminacije kada su u pitanju Romi.

“Stavljen je fokus na to da se udruženim naporima borimo protiv negativnih stereotipa”, rekao je Šib.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo je da će danas otvoreni Institut omogućiti da se prepozna i unapredi identitet i kultura romskog naroda.

Prema njegovim rečima, Romi su najveća manjina u Evropi, a istovremeno su i najranjiviji zbog diskriminacije, koja je izazvana i ekonomskim razlozima.

Šef  Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ističe da EU zagovara bolju integraciju Roma i dodaje da je Unija do sada izdvojila 30 miliona evra bespovratnih sredstava kako bi se u Srbiji rešavalo stambeno pitanje, zapošljavanje i obrazovanje Roma.

“Negujemo moto jedinstvo u različitosti i ovaj centar treba da bude prostor za romski narod, umetnike da pokažu svoj talenat”, poručio je Fabrici i pohvalio Vladu Srbije što je omogućila otvaranje ERIAC-a u Beogradu.

Snežana Samardžić Marković ispred Saveta Evropa video-porukom je čestitala Vladi Srbije otvaranje prvog ogranka ERIAC-a četiri godine nakon otvaranja u Berlinu.

Čestitala je i građanima u Srbiji poručivši im da sada imaju predivno čvorište kulture u Beogradu, pravi centar u kojem mogu da neguju različitosti i da uživaju u izvanrednoj umetnosti.

Zamenik predsednika Fondacije za otvoreno društvo Aleksander Soroš pozdravio je izuzetnu posvećenost Srbije i naveo da je otvaranjem prvog ogranka ERIAC-a u Beogradu, predsednik Aleksandar Vučić postavio novi standard za Zapadni Balkan i Evropu.

“Nadam se da će i ostali lideri u regionu i Evropi slediti njegov primer”, rekao je Soroš ističući da su on i njegov otac nastojali od osamdesetih godina dvadesetog veka da unaprede romsko obrazovanje, kulturu, romsko vođstvo i ekonomsko preduzetništvo.

“Zahvalan sam što smo danas u velikoj meri ojačali naš trud”, naveo je Soroš.

Željko Jovanović, predsednik Upravnog odbora ERIAC-a, istakao je da je danas otvoreni prostor velika odgovornost.

Naveo je da i danas veliki broj Roma živi u strahu da li će moći da zadrže svoje stanove, da prežive, plaše se eventualnih napada ekstremne desnice, kao i toga da li će deca moći da završe školu.

“ERIAC u Beogradu predstavlja nadu ne samo za Rome Srbije, već i cele Evrope”, poručio je Jovanović.

Evropski Romski Institut za Umetnost i Kulturu Srbija od sada će detaljno dokumentovati sve vidove umetničkog i kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva Roma i omogućavati kreativnu razmenu između stotina romskih organizacija i pojedinaca aktivnih na polju kulture Roma u ovoj regiji. ERIAC Srbija će se pozicionirati kao vodeći akter u promociji kulturne uključenosti Roma u dinamičan glavni tok kulturne scene u Srbiji i regionu.