A szeretet kiáltványa a gyűlölet ellen: “Büszke romák” bemutató magyar felirattal

A “Büszke Romák” c. rövidfilm 2022 januárjában került először a nemzetközi közönség elé. A film a Proud Roma, Free Europe [Büszke Romák, Szabad Európa] küldetésének középpontjában áll és egy ‘határok nélküli nemzet’ történetét és ellenállóképességét mutatja be.

A magyarországi népszámlálási kampány utolsó szakaszában örömmel mutatjuk be újra a filmet ezúttal magyar felirattal, 2022. november 19-én, szombaton, 20:00 órakor a Proud Roma, Free Europe Facebook oldalán.

“Büszke romák” – a szeretet kiáltványa a gyűlölet ellen.

A ‘Büszke romák’-at Charlie Chaplin roma származású angol színész és filmrendező legendás filmje, “A nagy diktátor” ihlette. A rövidfilm a roma nemzet gazdagságát és sokszínűségét tükrözi. Az uralkodó történelmi elbeszélésekkel és negatív sztereotípiákkal szembemenően, a méltóságról, a szeretetről, felmenőink bátorságáról és ellenállásáról szól; a romák Európában elért sikereire, történelmi és kulturális hozzájárulásaira helyezi a hangsúlyt. A filmet Pablo Vega díjnyertes spanyol-roma filmrendező írta és rendezte, a főszerepekben Alina Serban és Tony Gabarri látható.

A filmről bővebben angolul és romani nyelven:
The Romani Roots of Hollywood’s Greatest Icon
“I believe stories can change the world.”
Proud Roma. The message of love from a nation without borders
The pride of a people as a social engine. The Proud Roma manifesto
New Film Inspiring Pride in Roma Identity to Premiere This Month

Büszke Romák, Szabad Európa kampány

Büszke Romák, Szabad Európa magyarországi kampánya arra szeretné buzdítani a magyar roma lakosság tagjait, hogy büszkén vallják meg roma identitásukat az idei népszámláláson. A kommunikációs kampányt Vajda Melinda és Oláh Csaba helyi koordinátoraink vezetik, akik a Romák a tisztességes politikáért közösségi platformon, valamint a Roma Sam TikTok és Instagram csatornákon keresztül igyekeznek megszólítani – elsősorban – a roma fiatalokat. Az 1Magyarország Kezdeményezés tagjai hasonló céllal, helytörténeti kiállításokkal és népszámlálási lakossági fórumokon szólítják meg a helyi közönséget.

Csatlakozz Te is a Büszke romák mozgalomhoz!

A Büszke Romák, Szabad Európa kampányt nemzetközi roma szervezetek együttese, többek között az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet (ERIAC) indította el 2021-ben a Nyílt Társadalom Roma Kezdeményezések Irodája (OSF-RIO) támogatásával. A kampány azért jött létre, hogy a 2021-22-es Európában zajló népszámlálásokon minél többen bátran és büszkén vállalják fel roma identitásukat.