Nem fogunk hallgatni! Az európai roma közösség továbbra is teljes körű kivizsgálást sürget Stanislav Tomáš halála ügyében.

Bulgária, Magyarország, Észak-Macedónia, Koszovó és Szlovákia roma közösségei is csatlakoztak a Stanislav Tomáš nevében megrendezett nemzetközi tüntetéssorozathoz.

Roma protests in Budapest, Hungary. Image credit @1Magyarorszag Egyesulet

A 46 éves cseh roma, Stanislav Tomáš, ez év június 19-én életét vesztette egy rendőri intézkedés során. Halála okán a transznacionális roma közösség tüntetéssorozatba kezdett Európa számos országában. A legutóbbi tüntetéseken „Mi vagyunk Tomáš”, „Hányunkat nem filmeztek le?” és „Nem kapok levegőt” feliratú plakátokkal vonultak utcára és követelték halálának teljes körű kivizsgálását.

A romákkal szembeni rendőri brutalitás Európa-szerte gyakori – Roma férfiak, nők és gyermekek egyaránt ki vannak téve rasszista és túlzott erőszakot alkalmazó rendőröknek. Ezt a helyzetet, amely a rendszerszintű cigányellenesség egyik formája, ráadásul súlyosbította a koronavírus-járvány. Az Európai Roma Jogok Központja szerint a romákkal szembeni rendőri brutalitás esetei rendszeresen kerülnek az Emberi Jogok Európai Bírósága elé.

Az Idetartozunk Egyesület saját közleményében úgy fogalmazott: „Normális és elvárható, hogy még indokolt rendőrségi intézkedés következtében se veszítse egyetlen ember se az életét. A rendőrség intézkedésének jogszerűnek, arányosnak és méltányosnak kell lennie. Stanislav Tomáš esete nem egyedülálló, mint ahogy az sem, hogy az ügy alapos és érdemi kivizsgálását megelőzően, már elindult az áldozat hibáztatása, és a rendőrségnek, mint intézménynek a felmentése, a felelősség hárítása.”

Több roma szervezet is csatlakozott a nemzetközi megemlékező akciókhoz – legutóbb július 6-án, az Opre Roma Kosovo szervezésében tartottak békés felvonulást Pristinában, ahol kétszáz tüntető gyűlt össze a koszovói cseh nagykövetség előtt

Ugyanezen a napon Szlovákiában is tüntettek a helyi roma közösség tagjai és támogatóik, a Hrdí Rómovia na slobodnom Slovensku helyi civil szervezet szervezésében. Hasonló tiltakozó akciót tartottak a macedón Szkopjéban is az Avaja helyi civil mozgalom közreműködésével; a bulgáriai Szófiában a Постоянна ромска конференция – , Budapesten pedig az Idetartozunk Egyesület vezetésével. Európa-szerte, több ezer roma vonult utcára.

Az 1Magyarország Kezdeményezés levelet fogalmazott a Cseh Köztársaság nagykövete, Bial Tibor részére: „Kezdeményezésünk felhívja a felelős intézményeket, Jan Hamáček belügyminisztert, Andrej Babiš miniszterelnököt és Miloš Zeman cseh köztársasági elnököt, hogy azonnali hatállyal vizsgálják ki Stanislav Tomáš tragikus halálának körülményeit és a vizsgálatot független szakértők bevonásával bonyolítsák le, annak eredményeit pedig mielőbb hozzák nyilvánosságra!”

A Proud Roma Free Europe vezette transznacionális roma hálózat az Európai Bizottság elnökéhez intézett nyílt levélben tiltakozott.

A Brusssel Times szerint, az Európai Bizottság egy szóvivője megerősítette a levél kézhezvételét, és hozzátette: „ A Bizottság független és alapos vizsgálatot vár az illetékes cseh hatóságoktól.”

Roma protest in Hungary. Image credit @Idetartozunk Egyesulet

Roma protest in Bulgaria. Image credit @RomaStandingConference

Roma protest in Macedonia. Image credit @Vanco Dzambaski

Roma protest in Bratislava, Slovakia. Image credit @Hrdí Rómovia na slobodnom Slovensku

Roma protest in Kosovo. Image credit @Opre Roma Kosovo