Расизмът убива! Ромите искат да живеят!

Tags:

През последните няколко години ромите често стават свидетели на полицейска бруталност. Коренът на полицейската бруталност срещу ромите е антициганизмът, който е специфична форма на расизъм срещу ромите, произтичаща от изкривената представа на мнозинството за ромските общности в цяла Европа. Резултатът от системния расизъм спрямо ромите доведе до смъртта на млад ром от полицията в град Теплице, Чешка република. Чешката полиция се опита да представи целия случай като използване на законна сила, докато младият ром е бил под въздействието на пристрастяващи вещества и е нарушил закона. Според изявлението на полицията причината за смъртта на задържаното лице е употребата на пристрастяващи вещества.

Независимо от развоя на събитията, ние, членовете на ромските общности от цяла Европа, както и нашите съюзници, смятаме, че подобно поведение от страна на правоприлагаща институция е дълбоко осъдително и противоречи на европейските принципи и ценности за зачитане на правата на човека и малцинствата.

Много европейци се крият зад възприетото морално превъзходство над САЩ, сочейки с пръст и отклонявайки присъщия расизъм, който съществува и в Европа. Като транснационално ромско движение ние призоваваме за съвместна солидарност с нас в защита на демокрацията, живота и свободата на ромите. Знаем, че не е достатъчно да се публикуват хаштагове, без да се погледне по-дълбоко на системния расизъм. Нашата свобода е под постоянна заплаха. Направиха ни роби, изгониха ни от домовете ни, измъчват ни и ни наказват, когато говорим на нашия език, отнемат ни децата, стерилизират ни или ни изтребват, за да нямаме бъдеще. Втората световна война беше върхът на нашето страдание. Враждебността и насилието, на които са били подложени нашите ромски предци, за съжаление продължават и до днес и ако искаме това да спре, трябва да действаме сега.

Европа е изградена върху потискането на маргинализирани общности и е време държавите не само да признаят съществуващия расизъм в нашата история, общество, култура и институции, но и най-накрая да се справят с него по подходящ начин чрез обезщетения и други средства. И сега расизмът и полицейската бруталност срещу ромите в Европа са широко разпространени, тъй като мерките по COVID19 се прилагат най-жестоко в тези маргинализирани общности.

През последните две години станахме свидетели на случаи на полицейско насилие в цяла Европа:

  • Трима роми от Битоля, Северна Македония, през септември 2020 г. са пребити от полицаи
  • Групи за защита на правата на ромите призоваха румънския президент да уволни министъра на вътрешните работи след публикуването на видеоматериал, на който се вижда как полицията напада група роми в южната част на страната.
  • Върховният съд в Белград постановява на първа инстанция, че полицията се е отнасяла лошо с ромите

По-добро бъдеще за ромите 

Истинското демократично общество е това, в което няма полицейска бруталност. Не трябва да се чувстваме несигурни в собствените си общности или застрашени от органите на реда заради цвета на кожата си, предразсъдъци, стереотипи и расизъм. Обезпокоени сме от все по-широкото използване на наблюдение и полицейски правомощия, които се коренят в предразсъдъци и насилие. Системата е расистка и Транснационалното движение на ромите ще работи за премахване на расистките структури, ще бъде против крайно десните, фашистките и популистките партии и движения и ще призове нашите членове да се присъединят към нашата битка за прекратяване на полицейската бруталност.

Промените, които искаме да видим:

  • Искаме да бъде проведено независимо разследване във връзка със смъртта на Станислав Томаш
  • Отговорност и справедливост – полицейските служители трябва да бъдат подведени под отговорност за незаконни практики, които водят до непропорционални мерки срещу членове на малцинствени общности.
  • Увеличаване на броя на ромите, наети в структурите на правоприлагащите органи.
  • По-строги проверки в процеса на наемане на полицейски служители (т.е. да се гарантира, че те не са свързани с крайно десни, фашистки и популистки организации).
  • справяне с културата на расизъм, която съществува в полицейските институции, и осигуряване на антирасистко обучение за полицейските служители с цел премахване на предразсъдъците.
  • да се сложи край на всякакъв вид расови профили и да се гарантира, че всеки гражданин има право да бъде третиран еднакво от служителите на правоприлагащите органи.
  • Създаване и предоставяне на пълен мандат на независими институции за разследване на полицейски престъпления, като ръководени от гражданското общество комисии за преглед на полицията.
  • Отговорни полицейски служители, които използват силови средства в краен случай
  • Пандемиите или кризите, като кризата с COVID-19, не трябва да се използват като мандат за полицейските органи да злоупотребяват с властта си и да нарушават гражданските права на хора, които са несправедливо и непропорционално обект на посегателство от страна на властите. 

Расизмът убива! Неконтролираната расистка полиция убива. Институционалният расизъм убива. Нашите правосъдни системи трябва да действат сега!