Premijera filmova o romskom ponosu „Ponosni Romi“ i „Hurjasa“ zakazana za 29. i 30. septembar

Transnacionalna kampanja „Proud Roma, Free Europe“ (PRFE) (Ponosni Romi, slobodna Evropa) podiže se glas zaboravljenog naroda Evrope – Roma od njenog pokretanja 2021. godine. U nameri da se suprotstavimo procesima isključivanja, ućutkivanja i pogrešnog predstavljanja sa kojim se Romi i Romkinje suočavaju, mi gradimo pokret kojim će se nadahnuti romski ponos i podstaći javno deklarisanje romskog identiteta. Koristeći moć društvenih medija, a uz terenski rad organizacija i iskazivanje ponosa među pojedincima iz zajednice, pokret PRFE nada se da će moći da pojača glasove Roma i Romkinja i prikaže snagu, bogatstvo i jedinstvo transnacionalne romske zajednice.

Kratki filmovi „Ponosni Romi“ i „Hurjasa“ čine upravo to. Ovi filmovi su u središtu misije PRFE, i snažno govore o romskom identitetu, istoriji i kulturi. Artikulacijom ponosa naroda koji, iako bez države, postoji do danas, film odaje počast borbama naših predaka i kod mnogih nadahnjuje nadu u bolju budućnost.

U cilju dodatnog širenja njihove poruke, zadovoljstvo nam je da najavimo ponovno prikazivanje filmova „Ponosni Romi“ i „Hurjasa“ putem interneta, sa titlovima na srpskom jeziku, 29. i 30. septembra u 19:00h.

Ponosni Romi

Inspirisan filmom „Veliki diktator“ iz 1940. godine – u kom je glavnu ulogu tumačio Čarli Čaplin, za koga mnogi ne znaju da je bio romskog porekla – film „Ponosni Romi“ odražava bogatstvo i raznovrsnost romskog naroda. Film preispituje dominantne istoriografske narative i negativne stereotipe o Romima i Romkinjama, i podseća na mnoštvo kulturnih i istorijskih doprinosa koje su Romi darovali Evropi. Ovaj film takođe preispituje viševekovni progon Roma i Romkinja, i nudi smeo i hrabar manifest romske ljubavi i dostojanstva. Scenarista i režiser je dobitnik mnogobrojnih nagrada, španski sineasta romskog porekla Pablo Vega, a glavne uloge u filmu poverene su Alini Serban i Toniju Gabariju.

Hurjasa

Kratki film „Hurjasa“, što znači „Letećemo“, u potpunosti je snimljen na romskom jeziku i prikazuje 30 uzornih Roma i Romkinja iz regiona Zapadnog Balkana kako uživaju u svojim profesijama i domovima. Scenarista, producent i režiser filma je britanski novinar romskog porekla Džejk Bauers, a delo je direktno inspirisano himnom pokreta za građanska prava koju je napisala crna američka pesnikinja Maja Anđelou, „Still I Rise“ (Ipak se uzdižem). Film je snimao dobitnik mnogobrojnih nagrada, direktor fotografije Stjuart Vajt, i on predstavlja prelep filmski portret najveće i najneshvaćenije etničke manjine u Evropi.

Oba filma biće prikazana putem interneta u okviru kampanje za učestvovanje u popisu „Ponosni Romi, slobodna Srbija“ u organizaciji našeg lokalnog partnera Opre Roma Srbija, čiji članovi/ce i aktivisti/kinje tesno sarađuju sa romskim zajednicama širom Srbije, ističući značaj učešća u republičkom popisu i podstičući diskusije o romskom ponosu i samoopredeljenju. Pošto je samo nekoliko dana ostalo do početka popisa u Republici Srbiji (koji će trajati od 1. do 30. oktobra), nadamo se da će ovi filmovi nadahnuti Rome i Romkinje u Srbiji da ponosno deklarišu svoju romsku nacionalnost, i da otkriju moć i snagu u prihvatanju svog identiteta.

Proširite vest i pogledajte srpske premijere filmova „Ponosni Romi“ i „Hurjasa“ 29. i 30. septembra 2022. godine u 19:00h na internetu preko platformi „Ponosni Romi, slobodna Evropa“, ERIAC i Opre Roma Srbija!

Evropski romski institut za umetnost i kulturu (ERIAC) pokrenuo je 2021. godine kampanju „Ponosni Romi, slobodna Evropa“ uz podršku Kancelarije za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo (RIO), a vodi je u saradnji sa koalicijom međunarodnih, republičkih i lokalnih romskih organizacija sa ciljem da se nadahne romski ponos i podstakne javno deklarisanje romskog identiteta na popisima 2021-22. godine širom Evrope.